| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Přeju pěkný pondělek,
1. adventní neděle za námi a já pomalu začínám dávat dokupy suroviny na pečení cukroví.
Letos jsme si několik členů domácnosti prošlo či prochází zdravotními problémy (játra, žlučník) a proto bych ráda udělala obměnu klasických receptů na cukroví a zařadila něco zdravějšího.
Budu vynechávat druhy s máslovou náplní a udělám spíš sušší (perníčky, rohlíčky...)
Nepečeného jen cca 2 druhy z plovičních dávek a chtěla bych i zdravější suroviny.
Chtěla bych to letos pojmout bez palmového oleje a ráda bych se vyhnula 100% ztuženému tuku (omega), ze kterého jsem léta dělávala polevu a nepečené cukroví-např kokosové kuličky. Tak mě napadlo, že bych investovala do kakaového másla. Ovšem nevím, zda to není ze zdravotního hlediska z bláta do louže-vím, že obsahuje také velké množství nasyc. mast. kyselin-kyselinu stearonovou, ale netuším, jaký je v tom rozdíl.
Nemáte to někdo vyzkoušené ? Nikdy jsem to neměla v ruce, tak nevím, jestli to není utopie, představovat si, že to má totožné vlastnosti jako omega ( např. tuhost).
A co množství, měla bych dát stejnou gramáž do těsta jako omegy ?

Dále bych měla dotaz, čím nahradit třeba u lineckého, vanil. rohlíčků poměrně hodně nezdravou Heru-normálním máslem ? Nebo dalo by se taky na to použít to kakaové máslo, to asi ne že? Prostě se plácám v tom, čím nahradit ty klasicky používané tuky, jestli to vůbec lze.

http://www.stoppalmovemuoleji.cz/bspo.php - tady jsem našla přehled, čemu se tak jako vyhnout-no samozřejmě vše, z čeho normálně na Vánoce peču.
Vím, že už tu nedávno probíhala debata o palmovém tuku a byl tam zmíněn i tento web, já teď řeším spíš škodlivost na naše zdraví než teda tu ekologickou věc-jen aby to nezklouzlo k zeleným názorům, to tu fakt nechci řešit :-)

Omlouvám se, jestli pletu páté přes deváté a míchám hrušky s jabkama, jsem jiným tukem nepolíbená a ráda bych to letos provedla nějak líp :-)

No a samozřejmě budu ráda, když mi napíšete i své oblíbené recepty na zdravější dobroty, co bychom s jaterní dietou mohli mít na svátečním stole.

Děkuji ~;((~;((

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.