Přidat odpověď
Odborník na výživu nejsem, ale něco jsem o tom už taky četla.
Ta teorie o nestravitelnosti vychází myslím z toho, že ořech /semínko vydrží klidně dlouho někde v suchu ležet, jelikož obsahuje údajně jakési inhibitory klíčení, které se odstraní právě až kontaktem s vodou, namočením, propláchnutím atakdále. Sama za sebe ovšem nevím, proč by měly člověku v trávicím traktu tyto inhibitory vadit, když brání klíčení, nikoli pak trávení.
Osobně si myslím, že namočené semínko je především měkčí, a jen proto tudíž lépe stravitelné. Skutečně syrové semínko stejně obvykle v normálním obchodě neseženeš, to bys musela do nějakého raw shopu.
Sama u sebe ale vím, že s malými semínky, která nerozkousnu, se zase "shledám", takže fakt nemá smysl je jíst - to se dá opatřit levnější vláknina :). Takže ty si těsně před spotřebou melu. Ořechy neřeším, navíc mi mokré a napučené nechutnají.
Předchozí