Erukové se komplet nevyhneš. Je v různých kupovaných výrobcích, nedá se jí utéct. Navíc je teda třeba v té hořčici, ale i v luštěninách se nějaká najde... každopádně je to látka, u níž byla prokázána za zvířatech (myši, potkani, ptáci, možná i další, tohle je z toho, co jsem kdy četla) její kardiotoxicita. Poškozuje myokard, fibrotické léze, které jejím působením vzniknou, přetrvávají i po ukončení konzumace erukové. A četla jsem, že myokardiální léze u potkanů (nebo myší? teď nevím, u něčeho laboratorního chlupatého) vznikají i při požírání nízkoerukových olejů.
Další popsaný negativní efekt erukové je zpomalení až zástava růstu u mláďat, myslím, že bylo popsáno i snížení fertility takly u nějakých laboratorních zvířat.
Nevím o žádné studii prováděné na lidech. Možná nějaká byla a unikla mi, fakt nevím.
Každopádně eruková poškozuje různé živočišné druhy (přce jen potkan-slepice je už evolučně od sebe dost daleko, abych mohla pro svou osobní potřebu aproximovat, že potkan - člověk to bude mít taky podobný s erukovou).
takže prostě svou konzumaci erukové minimalizuju, řepkový olej nekupuju. (mám mimoto určité podezření, že momentální adorace řepkového oleje by mohla i souviset se záhadnými dotačními programy preferujíccími řepku nejne na palivo..no co já vím, to už je moc blízké konspiračním teroiím a to pro mě není argumentační materiál
). Existuje dost široká škála jiných tuků. Stačí, že jím řepkový v různých kupovaných jídlech, domů si to netahám.