Lenko,
nesouhlasy jsem vymlouvala, protože znamenaly, že nemohu fotit ani ty, kteří souhlas mají. Mně to může být jedno, ale rodiče si přejí vědět, co se děje na školních akcích a fotografie je jeden ze způsobů, jak jim toto dění zprostředkovat. Takže fotím a ráda bych dala dětem vzpomínkové CD s fotkami, až se s nimi budu loučit. Když mám ve třídě jedno dítě, které fotit nesmím, tak to celé ztrácí smysl, protože to dítě nebude na žádné fotce, i kdyby se to dalo ohlídat. Jenže u momentky neohlídáš, kdo ti zrovna vleze před objektiv, takže musíš dítě cíleně vyloučit z aktivity, kterou chceš fotit...a aha, to je vlastně diskriminace, to taky nesmíš. Takže abys neporušila nesouhlas s focením, tak holt nefotíš nikoho. Takže 25 rodičů, kteří ten souhlas dali a fotky si přejí, má smůlu, protože jeden nechce.
No a pak třeba nemůžeš to dítě poslat na žádné závody, soutěže, nesmí si nikde vyzvednout výhru třeba za obrázek, prostě proto, že všude se fotí a není v silách doprovodu uhlídat, aby se to jedno nefotilo. Navíc třeba u týmových soutěží je to vysloveně pakárna, když na fotce třeba kapitán týmu chybí.
Takže jsem řekla rodičům tohle, což je evidentně nenapadlo, a tebe nejspíš taky ne, když si myslíš, že mým cílem je jen nerespektovat rozhodnutí rodičů, a nechala jsem to na nich. Kdyby názor nezměnili, zůstane to tak, jak to bylo. Ale obojí rodiče se rozhodli souhlas dát a to dokonce i v tom ostatním, což jsem říkala jasně, že je mi úplně jedno, protože mě se týká právě jen ta nemožnost focení třeba teď konrétně na plavání. A někteří rodiče bázlivějších dětí si vážně přejí vidět, že jejich dítko je tam spokojené a nikdo ho nehází do vody, odkud ho pak loví dlouhou tyčí
.
Co se týče rodičů, co se neukázali, potřebovala jsem s nimi probrat, v čem má dítě problém v učení a jak mají postupovat, abychom se nedostali do situace, kdy budeme řešit už jen to, že dítě nezvládá. Jsou věci, které nechci nikam psát, a jsou věci, které je lepší ukázat, než složitě popisovat.