Pořád jsou to osvoboditelé. To, co provedli potom nás opravňuje je zařadit do jiné kategorie, to je bohužel pravda.
Že se znásilňovalo více na ruské straně než americké, je ale " logické" ( prosím, dávám do uvozovek ) - vezměte odkud a z jakých podmínek přijeli Rusi a Američané. Američané připluli na lodi, kde se vylodili v Evropě, můžeme říct, že byli v podstatě dobře zásobení, rozhodně nebyli hladoví a ROZHODNĚ nepřicházeli ze svých vypálených, zničených domovů jako Rusi...
Četla jsem kdysi o tom velmi zajímavý článek, který je neomlouval, ale pokusil se přijít na to, proč to dělali - .... jak jsem psala, žili a bojovali léta ve válce, měli víceméně zničenou svou vesnici, město, pravděpodobně jim někdo ve válce zahynul, neměli se kam vrátit, zažili hrozné chvíle, jaké si neumíme ani představit na bojišti a s tímhle "okoralým srdcem" nás přijeli osvobodit...
Neomlouvám je, ale myslím že dokáži pochopit, proč se tak někteří chovali...Bohužel tohle vše jsou důsledky války - zničené životy i tam, kde už se dávno nebojuje...
A je pravda, že se velitelé ruské armády snažili tyto prohřešky trestat a používali i exemplární tresty - o zastřelených vojínech bez soudu jsem také četla... Bohužel ne všichni byli takoví.
Co k tomu říct, jen to, že já osobně jsem vděčná oběma stranám, které nám pomohly ukončit válku a budu je vždy nazývat osvoboditeli.
Co bylo potom je na jinou debatu a tam bych s autorem nepolemizovala....