Dobrý den všem.
Dostala jsem doporučení na tuto diskuzi a jsem nesmírně ráda,sama bych ji asi nenašla a čím je syn starší tím více jsem "hladová" po informacích které jsou aktuální.
Jsme maminka 13ti měsíčního chlapečka,který se narodil PEC na obou nožkách. Pátý den po narození jsme byli objednáni k dr. Ostádalovy na sádrování. Proběhli čtvery sádry,tři po týdnu, čtvrtá na 14 dní a pak rovnou DB dlahy,bez dalších zákroků.
Pan doktor mě stále nabádal at nevyhledávám informace o PEC na internetu,že je to k ničemu... Když je dítě malé,máte víc práce a nemyslíte na to "coby kdyby". Ale čím je syn starší,mám větší potřebu se ptát a dozvědět se jeho nožičkách více.
Docházíme každé dva měsíce na průběžné kontroly,doposavad bylo vždy vše v pořádku. Ve zprávě jen :postavení nožek velmi pěkné a pokračovat ve cvičení. Na poslední kontrole před vánoci se stal ale zvrat,když jsem syna vyzula z bot, dr.jen vyštěkl "ježišmarja". Syn začal v sedě klopit nožky k sobě jakoby ale špičky. Vrátil dlahy ze 14 na 16 hodin a řekl :no zatím dobrý uvidíme příště. Do zprávy uvedl :bilat.tendence k recidivě ALE zatím pasivně korigovatelné.
Za pár týdnů máme další kontrolu a já už od té minulé přemýšlím,co jsme udělali špatně,že mi syn takhle začal klopit nožičky. Pan doktor mi to ani nijak nevysvětlil i když jsem o to tolika stála,vím že za námi čekali další,ale pro mě to bylo důležité. Ovšem sestra mě ještě s bosým synem hnala ven,jako vždy. Vašik ale od necelého roka už chodí,chodí hezky,ve stoje má nožky rovné,teda alespon nám se to doma zdá. Doktor ho ve stoje zatím nevyšetřoval.
Chtěla jsem se zeptat na zkušenosti vás,kteří už máte děti starší nebo se setkali s tím samým? Můžu synovy nějak pomoci,co s tím?Četla jsem spoustu článků kde se píše o recidivě ale také se tam uvádí že zrovna toto "klopení nožek" známkou recidivy být nemusí. jsou to ovšem jen články a ne zkušenosti. Velké díky Veronika a Vašík