promiň, ale řešit škrábance na nose? To nemyslíš vážně že ne? Pod tvým dohledem se nikdy nic nestalo? Babička nemá žádnou povinnost hlídat, taky by se mohlo stát, že se šprajcne a na hlídání se ti vykašle, protože nemá zapotřebí se nervovat se třemi dětmi a jako bonus být ještě za svou ochotu kritizována. Také mám tchýni v důchodu a také hlídá. Já mám sice jen jedno dítě ale i tak se snažím, aby hlídala minimálně. Jednak proto, že respektuji její život a její vlastní zájmy a potřeby a také proto, aby neměla na syna příliš velký vliv. Možná to zní divně, ale jeden čas hlídala často a byly z toho výchovné problémy. Střet dvou lidí naprosto odlišného myšlení a názorů na výchovu a právě v té době syn hodně zlobil jak doma, tak ve školce. Vyžadovat hlídání několikrát do týdne mi přijde sobecké vůči babičce, ona má pak dost omezený prostor pro svůj vlastní život a také hlídání tolika dětí už je pro staršího člověka určitě hodně náročné, psychicky i fyzicky.
Já osobně bych popřemýšlela, kde více zapojit manžela, starší dítě (kolik je dětem let??), tak aby babička opravdu jen hlídala a nevychovávala. Od toho jsou rodiče. Když je součástí vašeho každodenního života, tak nezabráníš tomu, aby nevznikaly rozepře ve výchově. A stařší děti toho potom dovedou pěkně využívat.