Přidat odpověď
na telku moc nekoukám, tak nevím, ale přidám se s povzdechem nad českým jazykem a celkovou úrovní vyjadřování v rádiích. V autě poslouchám takřka výhradně rádio - kvůli hudbě i kvůli zprávám, a na některých stanicích je to tristní, zoufalé a přijde mi to vyjadřování až buranské.
Například rádio Evropa 2, - chápu, cílí na mladé publikum, takže tam se moderátoři v hovorové češtině vyřádí. Ovšem obzvláště pokud jsou ve dvojici, baví tak rozplizle, familiérně a skáčou si do řeči, že mi občas uniká smysl sdělaní.
Zdaleka nejpříšernější moderátory mají ovšem (z těch stanic co poslouchám) na rádiu Kiss Delta, obzvláště pokud zavolá posluchač do rádia (s odpovědí na soutěžní otázku apod), to se k němu moderátor chová jako kdyby spolu pásli husy - "jak se jmenuješ - Franta (podle hlasu žádný ucho) - tak co Franto, cos dělal vo víkendu, byls někde pařit? - ne byl jsem v práci (snaží se vyjadřovat slušně a přehlížet moderátorovu familiérnost) - no tak to sis moc neužil, my ti tady dáme lupeny a běž si zařádit na tuhle super akcičku...." no mě to přijde jak vrchol trapnosti, to přepínám vždycky.
A pak jsou naopak stanice s moderátory velmi "prkennými", co nechápou jak má vypadat hlasový projev pokud je posluchač pouze slyší a nevidí, to mají zase na rádiu RCL Liberec, tam je utrpení obzvláště poslouchat "telefonický rozhovor s naším hostem", host může být sebelepší ale ta moderátorská mrtvola ze všeho udělá záživnost přirovnatelnou sdělování výsledků právě ukončené pětiletky.
Předchozí