Přidat odpověď
Člověk je primárně všežravec, ne nadarmo je nám vnitřní stavbou nejvíc podobné prase. Akorát původně asi tu živočišnou složkou stravy zajišťoval z velké části hmyz, měkkýši, drobná zvířátka, vejce. Některé teorie dost spekulují i s významným podílem mořských potvor, což právě mohlo vést k rozvoji mozku. Každopádně jako Homo sapiens už jsme na maso jako takové dávno adaptování byli. Mléko i v dospělosti je poněkud inovativní evoluční přispůsobení, které ale není všeobecně rozšířené. Není tedy pro každého. A tradičně se konzumovalo jednak syrové a především fermentované. Podobně je tomu nejspíš i s obilninami, stále na ně nejsme plně adaptování, někdo víc, někdo míň. Třeba východoasijské populace jsou na ně přispůsobeny lépe, mají obecně větší slinivku a slinné žlázy. Krom konzumace masa byla významným přizpůsobením i vařená strava. Výrazně to umožnilo rozšířit záběr toho, čím se živit. I s tepelnou úpravou potravy přišli už předchůdci Homo sapiens.
Předchozí