Přidat odpověď
Jsem ráda, že to budou uvádět, mám ráda podrobně rozepsané etikety. Ještě je třeba rozlišit olej palmový a palmojádrový.
Přítomnost palmového (i palmojádrového) oleje v potravinách mi nijak zvlášť osobně nevadí, výrobky, které ho obsahují, kupuju minimálně. Jeho přítomnost v trvanlivých sušenkách a podobných legráckách naopak považuju za výhodu, jelikož velmi málo žluká, narozdíl od jiných olejů. A produkty žluknutí (oxidace) tuků jsou mnohem horší věc než palmový olej.
Věc, která se mi na palmovém/palmojádrovém tuku moc nelíbí, je jeho nelokálnost a různé ekologické a sociální konsekvence.
Ale z hlediska potravního mi žíly netrhá. On je teď označován div ne za ďábla, protože obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ty teď nejsou populární, jsou označovány za strůjce všeho Zla. Jenže už se objevují i studie, které ukazují na to, že nasycené mastné kyseliny by vůbec nemusely být tak černé, jak se tvrdí...no, kdoví, jsou to takové lehké vlaštovky (což zdůrazňuju! - zatím žádná solidněji ověřená hypotéza!), ale třeba se za pár let pohled zase trochu změní.
Předchozí