Přidat odpověď
A ještě k odrůdám pšenice - těch je řada, ty starší jsou obvykle vysokolepkové. ty staré se pěstují u nás málo, jelikož jsou teplomilnější. Ostatně, i zde pěstovaná pšenice setá má v ČR menší obsah lepku, prorože je tu zima na dozrávání, v jižních zemích ho má více.
Objevily se i hypotézy, jeslti lepek pšenice seté není antigennější než třeba lepek jednozrnky, ale zdá se, že spíš ne, že je to spíš tím, jak moc ho jíme a navíc neupraveného, než samotným druhem pšenice.
Lepek různých pšenic je nepatrně odlišný, ale tak málo, že v případě celiakie je to jedno a to samé.
Ale není to jedno a to samé u alergie na pšenici, která je antigenně mnohem specifičtější než autoimunitní celiakie, takže alergici na pšenici setou často snesou třeba zmíněnou špaldu, ten drobný rozdíl je postačující.
Rozhodně, jak psala tuším Ananta, není dobře, že jíme mooc pečiva a cereálií. Ale to obilí za to nemůže, můžem si za to nevhodným typem konzumace.
Předchozí