Přidat odpověď
Yuki,
to mám já a to stačí. Naopak se to s tou vyhláškou změnilo, že kromě odborných předmětů na střední škole můžu učit ty všeobecně vzdělávací předměty na ZŠ a už to nezáleží na řediteli, jestli mi to uzná. To jsem měla před těmi skoro šesti roky, když jsem nastupovala, to mi tenkrát ředitelka uznala aprobaci Fy - Př a učila jsem Fy, VV, RV a Inf, druhý rok jen Fy a Inf.
Ta aprobace záleží na tom, co má dotyčný vystudováno za VŠ, jaké měl předměty, na čem je VŠ založená. Nevím třeba, co by třeba absolvent VŠE mohl na základce učit aprobovaně, ale já jako krajinný inženýr mám obhajitelný základ na tu fyziku a přírodopis.
A protože mám tohle, tak můžu studovat to celoživotko na učitelství prvního stupně. Bez toho bych musela dělat celé to pětileté studium.
Tak jen doufám, že to zase někdo nezmění.
No a že to někteří ještě dostudované nemají....třeba doufali, že se to zase zruší nebo že jim bude stačit délka praxe. Často to jsou ženské, které na ˇVŠ nešly, protože na ni neměly už jako osmnáctileté, natož teď, mají vystudovanou střední peďárnu, což jim tehdy stačilo, a mají praxi, která je často mnohem víc než těch pět let studia. Já bych třeba tyhle netlačila do klasického VŠ studia, ale chtěla bych po nich rozšiřující kurzy třeba o základy specky, nějaký počet hodin....
No a tos psala taky, že někdy to bojkotuje samo vedení, to studium. Nejen, že ti nepřispěje (a ty částky jsou značné), ale nechce tě pouštět. Takže dost lidí si mohlo vybrat mezi tím, jestli nestudovat a doufat ve zrušení nebo odejít z práce a studovat na vlastní náklady, což je bez práce otázka, jak utáhnout, že...
Předchozí