Alraune, vychovávej si, jak chceš přece - nepaušalizovala jsem, protože nikdy totéž není totéž. Když napíšu, že používám fyzické tresty, tak to není totéž, jak vychovává jiný za pomocí fyzických trestů; stejně tak když někdo napíše, že vychovává bez nich, tak to není totéž, co dělá druhý a nemusí to být stejně. Hlavní je mít pak sama před sebou čisté svědomí, že jsem fakt pro to dítě udělala maximum, co jsem mohla pro to, aby z toho dítěte vyrostl dobrý člověk. Uznávám Matějčka a líbí se mi, jak to píše on v knihách - máme doma od něj několik knih a píše mimo jiné, že rodič má vychovávat tak, jak je to schopen praktikovat + k tomu samozřejmě další rady. Cholerik těžko zvládne milionkrát do zblbnutí opakovat "miláčku, venku je -20°C, tak si prosím Tě obleč zimní oblečení v plavkách jít skutečně do školky nemůžeš" atd. Taky tam píše, že dítě velmi rychle u rodiče odhalí hraní si na něco a hlavně to hraní si na něco nezvládneš dlouhodobě... Kdyby byla výchova tak jednoznačně jednoduchá, jak to vyplývá z místních diskusí, tak by kvůli tomu nebylo tolika studií... Podle mě každé dítě potřebuje úplně jiný přístup, jinou výchovu...