| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Je to tu pořád dokola, proto si dovolím poučovat:

Botulotoxin je polypeptid, produkt metabolismu bakterie Clostridium botulinum. Ta se vyskytuje především v trávicím traktu kopytníků, existují i typy parazitující na rybách atd. Je to anaerobní sporulující tyčinka, existuje ve dvou formách - vegetativní s metabolickou aktivitou, a pak ve formě opouzdřených spor, které přečkají nepříznivé podmínky - dokážou např. v kontaminované půdě přežívat celá léta.

Sporami Clostridií se můžou kontaminovat téměř všechny potraviny, včetně medu. V čem tkví jejich nebezpečí? Při nedokonalém konzervování potravin jim nechtěně můžeme vytvořit příznivé prostředí k přechodu do vegetativní formy, pomnožení a produkci smrtelně nebezpečného jedu. Botulotoxin působí na nervosvalové ploténce a v nejtěžší formě působí paralýzu všech svalů včetně dýchacích a také např. zástavu činnosti střeva. Pokud se včas odborně nezasáhne, otrava bývá smrtelná. U nás došlo od šedesátých let jen asi ke stovce těchto otrav, ale zažila jsem otravu dvou osob v mém blízkém okolí (zavařené maso na cestu k moři) a bylo to doslova o vlásek.

Jak se chránit proti otravě? Clostridia se množí bez přístupu vzduchu, dříve často v klobásách zalitých sádlem někde v komoře - proto klobásový jed. Opouzdřené spory přežijí klasickou sterilaci, hynou až při teplotách kolem 120st., kterých se dosahuje jen v autoklávech v konzervárnách. Už před více než sto lety ale byla vyvinuta takzvaná frakcionovaná sterilace neboli tyndalizace. Spočívá v tom, že se konzerva po první sterilaci ochladí a po cca 24 hodinách se sterilace opakuje. Případné spory stačí vyklíčit a vegetativní forma se opakovanou sterilací zničí.

Kdy je potřeba sterilovat dvakrát? U všech zavařenin, které nejsou chráněny dostatečnou koncentrací cukru nebo kyselin (tedy netřeba většinou u džemů, sladkých kompotů, čalamád, nakládaných okurek). U výrobků pro malé děti bych tak postupovala vždycky - tedy u těch nedávno diskutovaných výživ. Taky u všech konzerv typu lečo, zeleninový základ pod maso, houby v oleji, u všech masových konzerv. Už jsem tu četla děsivou zhůvěřilost - jak jedna z nás guláš na dovolenou plní do sklenic a obrací víčkem dolů a toť vše - jako u marmelády...

Napadení Clostridiemi u konzervy vůbec nepoznáte. Nemusí být nijak smyslově změněná. Není vyduté víčko, víčko drží - tyto bakterie vzduch ke své činnosti nepotřebují, naopak. Takže pokud si nejste jisti a přesto chcete potravinu konzumovat, důkladně povařte nejméně čtvrt hodiny, toxin na bázi bílkoviny není tepelně stabilní.
Děkuji za pozornost.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.