Tvorba mléka se u králice zvyšuje do 3 týdnů po porodu a po měsíci laktace rychle klesá. Králice produkuje i přes 200 gramů mléka za 24 hodin. Mléko králice má 30 % sušiny, která obsahuje 15 % bílkovin, 12 % tuku, 1 % mléčného cukru (laktózy) a 2,5 % popelovin. Z minerálních látek je v králičím mléce velmi nízký obsah železa, které musí být kojícím samicím dodáváno jako doplněk v krmných směsích. Složení mléka se v průběhu laktace mění. Králičí mléko obsahuje antimikrobiální látky identifikované jako volné masné kyseliny s 8 a 10 uhlíky. V důsledku toho jsou žaludek a tenké střevo sajících králíků téměř sterilní. Není známa obdoba tohoto jevu u ostatních zvířat. Prvních deset dnů jsou králíci závislí zcela na mléku, pak začínají přijímat pevnou potravu.
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.