| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

1) monosacharidy (neboli jednoduché cukry) – jednoduché cukry se skládají pouze z jedné cukerné jednotky (molekuly). Tyto cukry se v trávicím traktu okamžitě vstřebávají, protože nepodstupují trávicí procesy. Jsou zdrojem okamžité energie a proto je také označujeme jako rychlé cukry, velmi rychle zvyšují hladinu krevního cukru – glykemii, jejíž úroveň si organismus velmi přísně „hlídá“ hormonálními regulačními mechanismy.
Hlavními, všeobecně známými představiteli jsou glukóza (cukr hroznový) a fruktóza (cukr ovocný). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro činnost mozku (25% veškerého spotřebovaného množství)! Klady a zápory jejich konzumace si rozebereme později.
Monosacharidy se spojují v řetězce a stávají se základem složitějších cukrů.

2) disacharidů – disacharidy se skládají ze dvou cukerných jednotek (monosacharidů).
„Lídrem“ této skupiny je nám všem notorický známý a ženami obávaný cukr řepný (sacharóza). Sladidlo, bez kterého si většina z nás nedovede život ani představit. Patří sem i laktóza (mléčný cukr), způsobující u řady jedinců trávicí problémy (laktózová intolerance). Ovšem pivařům (či „pivařkám“) musím připomenout, že jejich oblíbený mok obsahuje maltózu (ječný slad) vedoucí velmi rychle k tloustnutí.
Tyto sacharidy se v tenkém střevě musí štěpit na jednoduché cukry pomocí enzymů a až poté se vstřebávají. V racionální a zvláště sportovní výživě se jim vyhýbáme.

3) oligosacharidy – skládají se ze 3 až 10 cukerných jednotek, pro lidskou výživu nemají význam, protože trávicí trakt nemá enzymy na jejich štěpení. Jsou obsaženy například v luštěninách – potenciální zdroj nadýmání.
4) polysacharidy – obsahují více než 10 cukerných jednotek. Z této skupiny jsou nejznámější škroby (brambory, rýže, těstoviny, obilniny, pečivo atd.), které obsahují těchto jednotek až několik set. Jejich trávení a vstřebávání je nejsložitější a začíná již v ústní dutině a končí v tenkém střevě. Podílí se na něm řada enzymů. Z těchto důvodů je označujeme jako pomalé cukry.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.