| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Máte oblíbenou úvodní větu knihy, takovou, která vás okamžitě zaujme a přiměje se začíst? Bez ohledu na to, jaký je výsledný dojem z knihy jako celku (i když v následujícím seznamu jsem pravda až na výjimky vybírala ze svých oblíbených knih a autorů).
Moji kandidáti jsou následující, opomenutým se omlouvám a třeba je někdo doplní za mě.

"O mnoho let později, když stál před popravčí četou, vzpomněl si plukovník Aureliano Buendía na to vzdálené odpoledne, kdy ho otec vzal k cikánům, aby si prohlédl led." (G.G. Márquez: Sto roků samoty)

"Byl jednou jeden Marťan jménem Michael Valentine Smith." (R. Heinlein: Cizinec v cizí zemi)

"Tyler mi sežene místo číšníka, potom mi Tyler vrazí pistoli do úst a říká, že první krok k věčnému životu je to, že musíš zemřít." (Ch. Palahniuk: Klub rváčů)

"Odjakživa jsem věděl, že znám i jiné doby a jiná místa." (J. London: Tulák po hvězdách)

"Když se probudíte v den, o kterém náhodou víte, že je to středa, a všechno kolem připomíná neděli, začnete tušit, že něco není v pořádku." (J. Wyndham: Den trifidů)

"Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém." (L.N. Tolstoj: Anna Karenina)

"A je tu měsíc, rozvalující se blahobytně a nízko nad obzorem v tropické noci, volá ze ztuhlého nebe do rozdychtěných uší tím starým známým hlasem v černých stínech, promlouvá k Temnému společníkovi ukrytému na zadním sedadle dodge Dexterovy domnělé duše." (J. Lindsay: Dearly Devoted Dexter)

"Můj bratr se zeptal svého vraha, jak hodná provést vraždu." (J.M. Simmel: Všichni lidé bratry jsou)

Amerigo Bonasera seděl v síni 3. newyorského trestního soudu a čekal na spravedlnost." (M. Puzzo: Kmotr)

"Kdesi daleko v zaostalých a nezmapovaných končinách onoho cípu západního spirálního ramene naší Galaxie, který si rozhodně nemůže dělat nároky na módnost, leží jedno malé, bezvýznamné žluté slunce." (D. Adams: Stopařův průvodce po Galaxii)

"Stoupáme?" "Ne, klesáme!" (J. Verne: Tajuplný ostrov)

"Nikdy," napsal Reginald svému nejmilejšímu příteli, "nebuď průkopníkem. Ranní ptáče všechno odskáče a osudem prvních křesťanů jsou nejtlustší lvi." (Saki: Léčba neklidem)
- ano, vím, že v tomhle a předchozím případě se technicky vzato nejdná o jednu větu, ale řekněte sami, nejsou úžasné?

"Ty hrůzy, jež neměly ještě osmadvacet let skončit - jestli potom vůbec skončily - začaly, pokud vím či mohu říci, lodičkou z listu novin, plující strouhou zaplněnou deštěm." (S. King: To)

"Bylo to prostě tak: vůně hořkých mandlí mu vždycky připomínala osud zbraňovaných lásek." (G.G. Márquez: Láska za časů cholery)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.