Přidat odpověď
Manžel mák pěstuje. Když ho tak porůznu prodáváme po známých, tak se nám smějí, že ho máme sklízet nezralý, že víc vynese.
Ale byla jsem manželem poučena, že mák, který se u nás pěstuje na jídlo, má těch "veselých" látek velmi málo. I když by se sklidil zelený. Že je ten mák vyšlechtěný, aby byl dobrý chuťově. Ten, ze které se získává opium je jiný mák, technický, který se pěstuje pro jiné účely. Ten má zase špatnou chuť. Bohužel je levnější, tak se k nám začal dovážet a míchat s tím naším, dobrým.
Mák je náchylný ke žluknutí, pokud je sklizen příliš brzy a není dostatečně vyzrálý. Potom jsou semínka narušena při sklizni a obsažený olej na vzduchu žlukne.
Proto se také MLETÝ mák nedá dlouho uchovat. Pokud si ho namelete hodně a nespotřebujete, tak je dobré ho uchovat v mrazáku.
Předchozí