"Když rodič (který tedy není vůči učiteli v pozici zaměstnance vůči šéfovi, jsou si, řekla bych, mnohem rovnější) pošle nespecifikovanou omluvenku "rodinné důvody"...."
nevím, podle mě na to přesný předpis není a škola asi nejspíš nemá právo vyzvídat detaily. u nás pokud jsou rodinnými důvody dovolená u moře, tak si dítě zařídí uvolněnku a jelikož to povoluje ředitel a je to na více dní, tak ředitel si důvody určitě vyžádá.
když o tom tak přemýšlím, nevzpomínám si, že by se běžně stávalo, že by někdo žádal předem o uvolnění z jakýchkoliv rodinných důvodů a neřekl přesně na co. já bych se ptala - ale ne proto, že bych to "zatrhla", ale spíš, že tak zjistím, zda se v rodině neděje něco závažného, co bych měla vědět (ale ne proto, abych dělala drby, jak je někdy učitelkám podsouváno - tentokrát zde ne), protože na rozdíl od mnohých kolegů si myslím, že o tom si opravdu má rozhodovat rodič, zda považuje za důležitější školu nebo uvolnění z konkrétního důvodu (mám kolegy, kteří s tím nesouhlasí, ale nakonec záleží vždy na řediteli, zda to povolí nebo ne).
když student je v situaci jako pawly dcera (tj. není uvolněn řádně a předem), tak trvám na vysvětlení od rodičů, ale nemusím o něj žídat, většina mi to napíše e-mailem a hned.
preferuji dohodu, domluvu a rychlou komunikaci - děkuji za vynález internetu