| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Martee - jedná se o Phelan McDermid syndrom - delece (chybění koncové části, různě veliké)chromosomu 22q13.

Přišli na to v genetickém centru v Českých budějovicích, MUDr. Čutka.
Respektive přišli na to v pražském Gennetu, kam to Čutka poslal.
Protože nikdo nevěděl, co se hledá, trvalo to tři týdny, aby se vyloučilo všechno možné.
Jde o velmi drahé vyšetření, které pacient nehradí, tudíž se hodně doktorů cuká, jako by to platili z důchodu své matky.

Vřele doporučuju nechat geneticky vyšetřit, protože je velmi pravděpodobné, že se nejedná o nijak vzácný syndrom, jen je spousta dětí/lidí nediagnostikovaných, protože se to prostě plošně nevyšetřuje.

Náš postup byl následující:

Řekla jsem si neuroložce o doporučení na podrobné genetické vyšetření
Zajela jsem se synkem do toho centra v Budějicích, tam mu nabrali stěry z úst a krev a poslali to do Prahy.
Z Prahy to poslali zpět do ČB a odtamtud mi to volali. Zároveň informovali naší pediatričku.

Mail mám magggi@centrum.cz , takže pokud budeš chtít, napiš teď nebo po vyšetření.
Je dobré diagnózu zjistit, ať je pravda jakákoli, protože po překonání šoku zjistíš, že máš pevnou půdu pod nohama a máš se o co odrazit a čeho chytit.
A naopak - je dobré vědět, pokud to není žádná vada či syndrom, protože pak se s nemluvícím dítětem taky pracuje jinak.

A preventivně bych doporučila tu APLA - čekačka je rok a mezitím možná budeš vědět víc.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.