U nás nejvíce jedou luštěninové polévky - dělám fazolovou, hrachovou, čočkovou, jak z hnědé, tak z červené čočky a dobrá je i cizrnová, my ji děláme s pórkem. Na husto se u nás nejvíc osvědčila čočka, jak hnědá, tak červená, buď klasicky na sladkokyselo se smetanou nebo třeba jen s kořenovou zeleninou, k tomu volské oko nebo pro dítě vařené vajíčko, kousek dobré šunkové klobásky, opečená cibulka, okurky. Pro dítě třeba i zelený vařený hrášek na másle s bramborem (ale manžel nejí) nebo hrachová kaše. V Americe mají oblíbené pečené fazole, mně se s tím nechce piplat, ale jako rychlou večeři klidně Baked Beans od Heinzu (no, asi to není nejzdravější varianta luštěnin
Nebo je dávat na studeno do salátu, my ale moc nevyužíváme. Ale zařadila jsem jako salát nebo do polévky quinou, to sice není luštěnina, ale je strašně zdravá a nám teda chutná.