| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Jíst dostatek vitamínu C a dostatek kvalitního masa. Vařit si ptákoviny nemá cenu.

Už tu byla víceméně totožná diskuse, tak to z ní zkopíruju

Carolyn, domácí sulc ne samozřejmě dobrota a pokud si ho chceš dopřávat, že Ti chutná, tak proč ne ~;)
Pak je ovšem lepší vařit ho z nožiček (vepřových, telecích), z těch to tuhne velmi dobře.

Sulc "na klouby" je ovšem nesmysl. Zkusím Ti to vysvětlit. Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).

Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.

Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový kolagen po snědení "vlezl" do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali "procpat" do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde "cizí" bílkoviny stimulují imunitní sytém).

A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníš kolagen a Tvé tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje převážně tzv. hydroxylované aminokyseliny - hydroxyprolin a hydroxylysin - které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny.
To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací.
Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budeš jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíš vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.

Pokud chceš zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na aminokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví.
A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C - bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit. Odtud kurděje - při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy (vlasy jsou skoro čistý kolagen) atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení. ~;)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.