| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

PERNÍK
800 g hladké mouky (na kvalitě záleží, z některé nevyjdou dle představ, modleme se, ať má dost lepku)
140 g medu (klidně i méně, ale minimálně dvě vrchovaté lžíce)
4 vejce
100 g tuku (jedno jaký, Hera, máslo, klidně i olej)
100 g cukru (krupice, jen ne hrubý krystal)
2 lžičky sody
1 lžička perníkového koření

(jiný recept, než ten se 4 vejci, obejít obloukem)

Při zadělávání ručně dát jen 3/4 mouky a až do zpracovaného těsta zbylou mouku přimíchávat podle potřeby, až se těsto přestane lepit.
(Do pekárny to narvu najednou, nechám na program Koláč - nenechat upéct!!! - teď na nové pekárně mám program Nudlové těsto, jupííí - hotové vyklopím do sáčku - lepí)
Nechat rozležet v ledničce, minimálně den, lépe víc, vydrží docela dlouho, klidně týden.
Vyválet zhruba na 3 mm, nejlépe na silikonovém válu a pod fólií, pokud ne, tak je třeba dost podsypávat moukou - ale pozor, pokud mouka zůstane na povrchu, je vidět i po upečení. Pokud těsto pruží a po vykrojení tvarů se silně stahuje, je zřejmě v těstě moc mouky (takže to s ní při zadělávání nepřehánět).
Vykrojený perník (formičky, papírová šablona, modeling...) srovnáme na plech a upečeme v troubě, Peče se poměrně rychle, upečený poznáme podle krásné barvy. Na otvírání trouby není citlivý, pokud nedopečeme, klidně ho vrátíme do trouby.
Horký vytažený z trouby se IHNED potře vajíčkem rozšlehaným s vodou (základní finta).

Cukrová poleva - bílek a tolik cukru, až je poleva pevná a po vytažení metel zůstává stát špička. Pokud to přeženeme, zpětně ji trochu naředíme rumem, nebo citrónovou šťávou. Ale zásadně: používáme na polevu HNĚTAČ. Pokud použijeme šlehač, dostane se do polevy vzduch a ten způsobí, že nebude schnout a nebude schnout...tak dva dny :) proto hodně perníkářek jí míchá poctivě vidličkou. Já jsem líná a proto používám háky na těsto na ručním šlehači.
Ke zdobení je nejlepší igelitový sáček se zipem - prodávají v papírnictví. Výborná je i komerční zdobička (vypadá jak tuba od pasty na zuby), se kterou lze pracovat i velmi jemně, pak ale musí být moučkový cukr prosátý nejméně dvakrát a bílek propasírovaný přes sítko (punčochu), sebemenší hrudka zdobičku ucpe a je to pak k vzteku. Sáček je v tomhle příjemnější, dáváme do něj tak dvě lžíce, aby se dobře držel v ruce, když se nám začne zdát ustřižený růžek moc vytahaný, lehce přendáme polevu do dalšího.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.