"Monty, pokud teda nepíšeš na kšeft, myslíš, že píšeš "dobře"?
A proč? Používáš zajímavej jazyk, témata, postavy...nebo čím se odlišuješ od ostatních?"
Takhle o tom vůbec nepřemýšlím. A myslím si, že vycházet při hodnocení jakékoli práce z těchto parametrů je cesta do pekel. Jakmile se budeš snažit něčím odlišovat nebo řešit, co a jak děláš a proč to děláš, tak je to přesně to "dření přes závit".
Pro mne je priorita odevzdávat práci, za kterou si stojím. Vzhledem k tomu, že si nevydávám knihy vlastním nákladem do mý práce musí investovat další osoby (nakladatelé). Nejsou to zanedbatelné částky, takže pokud si od někoho něco objednávají, nedělají to z dobroty srdce, ale proto, že tomu projektu věří. Můj podíl na tom je pouze ta profesionálně odvedená práce, protože já od nich nic nechci, nechodím za nimi z rukopisy a nepřemlouvám je. Kdyby ta práce nebyla "dobrá", nikdo by ji ode mne nechtěl. A já nikdy nikomu sama nic nenabízela. I moje první knížka byla na objednávku. To, že si čas od času můžu vydat něco, co je "můj" nápad je jen díky tomu, že mám v branži takový jméno, jaký mám.
Takže pokud bych měla nějak definovat to, v čem je podstata mý práce, je to to, že jsem k ní poctivá a nedělám chyby. Neosírám ani nakladatele, ani čtenáře mystifikací a předstíráním. Všechno, co dělám, je to nejlepší, co v tom konkrétním směru dokážu. Nehraju si s lidmi, ale s tou prací samotnou, protože mne BAVÍ.