Hele mám to taky a žít se s tím dá. V první řadě jde o to, jestli je to alergie na bílkovinu nebo intolerance laktozy. Já mám bílkovinu, ta alergie na sóju s tím bývá hodně spojená. Kozí a ovčí výrobky snáším dobře, ale dopřávám si je zřídka. Každopádně pro začátek, než se střeva zahojí je dobrý vzdát se všeho úplně a být na sebe přísná. Jak už tu zaznělo, obnáší to hlavně dost si vařit sama. A taky péct. Věcí s přidanou laktózou a syrovátkou je strašně moc. Včetně chleba bohužel. Než se snažit nahrazovat, je lepší spíš se zaměřit na primárně bezmléčné věci. Pokud jde o sladké pečení, tak holt z vody a oleje. Není to tak dobrý, ale dá se to. Hodně inspirace jsem našla v makrobiotice, která s mlékem vůbec nepočítá (bacha ale na soju).
Pokud potřebuju náhradu, tak mívám doma Ovesmilk - dávám ho hlavně do kafe, občas kakao, pudink. Z počátku jsem s ním i pekla. Někdy vylepšuju obilné kaše. Pokud si chci dopřát, tak kupované krabicová rostlinná méka.
Na chleba místo másla třeba tahiny nebo máčím v pannenských olejích (olivový, dýňový). Dělám si domácí sádlo.
Probudilo se dítě, musím jít. To zvládneš