Přidat odpověď
Ahoj, já jsem nebyla ve ve 3. a 4. těhotenství ani na jednom z těchto vyšetření. U druhého těhotenství mi to vyšlo pozitivní 1:130, ty nervy a čekání na amnio, která byla u mě riziková z důvodu mojí vrozené vady dělohy, no škoda mluvit. Syn nakonec má vadu, která ale nejde zjistit z těchto vyšetření. Jinak co se rozštěpových vad týče, ty Ti dobrý doktor na kvalitním ultrazvuku rozpozná. Krevní testy jsou víc na chromozomální vady, trisomie 21. chromosomu a další, které ale většinou jsou spojeny i s některými vadami poznatelnými na ultrazvuku. Pokud jsi přesvědčená, že bys při pozitivním výsledku nechtěla podstoupit amnio, případně si nechala i postižené dítě, tak testy samozřejmě nemají smysl. Pozitivní screening předpokládá další dovyšetření amiocentézou, která nese riziko potracení i zdravého plodu. Takže je to fakt na Tobě, sama si musíš srovnat, co ti vyšetření přinesou a zda bys přijala a dokázala se postarat i o postižené dítě. Já osobně preferuji kvalitní ultrazvukové vyšetření, které je schopné většinu vad rozpoznat.
Předchozí