Nevzrušuj se jím
začíná-li něco takovými nesmysly, jakože brambory překyselují (to je veselý blud, žádné překyselování a přezásadiťování těla se nekoná, naše plasma si drží urputně stále své standardní rozmezí pH a nějaké brambory jí jsou ukradené, skutečná acidóza/alkalóza je stav, který se jen tak nenavodí a rozhodně ne snědením brambor). A pokračuje další koninou "sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku" ... těžko očekávat něco smysluplného dále.
Solanin je jedovatý alkaloid, to ano. Jíst bychom ho neměli. To je pravda. Ale při vaření oloupaných brambor, neklíčících a nevystavených světlu, je množství solaninu naprosto minimální. Při upečení brambor v troubě při vyšší teplotě už tam není žádný.
Samozřejmě lze uvažovat nad bramborami z různých hledisek - nepůvodní plodina, např.
Mimochodem, velmi podobně jsou na tom rajčata. Ta obsahují tomatin, což je alkaloid takřka totožný se solaninem.