| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Četla jsem na blogu novinářky Petry Procházkové:

Moje afghánská příbuzná nemá ani PIN, ani řidičák.

Z našeho pohledu je to týraná žena – nikam nesmí, peníze jí přiděluje choť despota, který ji občas i uhodí, je stále těhotná a kojí, vaří, žehlí a tváří se cudně. Na jiného muže než vlastního nesmí pohlédnout, zato se může téměř neustále dívat na televizi (já už ani nevím, jak vypadá), těší se s dětmi, má dlouhé, červeně nalakované nehty a pod burkou je dokonale upravená (každý týden prosím na kolenou rodinu, aby mne nechala si alespoň opláchnout vlasy). Neví nic o důchodovém připojištění, neumí vyměnit kolo na dálnici D1 za plného provozu, neví, jak se zachovat, když vám přivezou namísto objednaného uhlí-ořechu nepoužitelný prach.

V Afghánistánu se o vše stará muž (ten můj se dokonale integroval a dal mi svobodu.. tu zatracenou svobodu). O válku, zásoby střeliva i paliva, o to, koho bude rodina volit, jaké se pořídí auto a kolik bude mít kol, které dítě dostane výprask, která z dcer se za koho vdá, zda rodina souhlasí s přítomností cizích vojsk. Musí zajistit, aby bylo za co koupit rýži, aby manželka měla na sobě více zlata, než choť souseda, aby děti chodily do slušné školy a bylo na platby učitelům. Afghánský muž se v případě střelby před manželku postaví, aby se změnil v průstřelnou vestu. V době relativního míru se ve čtyři ráno pachtí do práce, tlačí obrovskou káru naloženou zbožím, které se bude snažit celý den v žáru slunce prodat.

Afghánský muž je zpravidla velmi štíhlý až hubený. Afghánská žena bývá někdy korpulentnější a tvář mívá uhlazenější. Její úděl je vznešený: rozmnožuje se, stará o krmi a děti a ve zbylém čase se šlechtí.

Jednou se mě má příbuzná ptala, co se stane, když se u nás lidé rozvedou. Vysvětlila jsem jí podrobnosti. Nelíbilo se jí, že všechny děti dostává žena. Prý půl na půl… „Ještě…“ váhá s otázkou. „Ještě jsem se chtěla zeptat, kdo ti pak dává peníze, když seš zase svobodná?“ Zachřestila sestavou zlatých náramků a náušnic. Zamyslela jsem se. Dlouze. Pak jsem se ťukla do svého emancipovaně unaveného čela čela: „No, musíš pracovat přece!“ „To bych u vás žít nechtěla,“ prohlásila. Oběma se nám ulevilo.
http://www.lidovky.cz/prochazkova-hymna-emancipovane-evropanky-fiy-/ln_nazory.asp?c=A110924_121208_ln_nazory_kim

Uznávám, že Afghanistán je trošku extrém, ale představuju si, že to tady ženy měly někdy do 20.stol. podobně. O všechno se staral chlap

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.