Přidat odpověď
Ještě ten Ptyalin je amyláza. Není problém, pro někoho, kdo chce vědět víc, prozkoumat enzymy.
Podle mne to na laika už dost extrém. Není nutný vstřebat detailní biochemický děje, když chce maminka hubnout. Přijde mi to stejné, jako kdybys po někom, kdo staví dům, požadovala detailní info ze stavařiny. Nechápu, k čemu ti to je. Ale je tvůj problém.
Na netu se toho válí haldy. Třeba Wikipedie: - vybírám jen kousek, pro přesnost:
"Trávení sacharidů v lidském těle
Trávení sacharidů začíná v ústní dutině. Zde se škrob a glykogen (polysacharidy) z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy (ptyalinu), který je obsažen ve slinách. Amyláza mění v ústech, jícnu a hltanu polysacharidy na disacharid maltózu.
Další fáze trávení sacharidů se odehrává v tenkém střevě. Zde se rozkládají pomocí enzymu amylázy, který tentokrát vylučuje slinivka břišní, i další polysacharidy., opět na disacharid maltózu. Další enzym, maltáza, rozkládá disacharid maltózu na dvě molekuly glukózy. V tenkém střevě se však rozkládají i jiné cukry, například enzym sacharáza rozkládá sacharózu na fruktózu a glukózu, laktáza rozkládá laktózu na galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry jsou následně vstřebány do krve."
Předchozí