Přidat odpověď
Červený čaj se v Číně říká čaji, jež Evropané označují jako černý. Je však velký rozdíl ve výrobě a následně i kvalitě mezi průmyslově vyráběným substrátem pro čajové pytlíky a čaji vyrobenými tradiční metodou, které jsou v současné době čím dál více vyhledávané. Barva nálevu je podle druhu tmavě hnědá až černá, často s červenými odstíny. Za svoji tmavší barvu, silnou vůni a chuť vděčí tzv. fermentaci. Obsahuje více (asi 4%) kofeinu (teinu) než ostatní druhy čaje, a proto lépe povzbuzuje činnost mozku.
Příprava: Tento čaj se vždy zalévá vřící vodou, poté se scedí a vlije do šálků. Před zalitím je vhodné nahřát horkou vodou konvici nebo nádobu, ve které čaj louhujeme. Doporučené dávkování se může lišit druh od druhu. Např. u čínských červených čajů se doporučuje obyčejně 3 lžičky čaje na 400ml vody, louhovat 4-8 min, u assamského čaje 2 lžičky čaje na 400 ml vody, louhovat 3-4 min.
http://caj.pozitek.cz/cinsky-caj/cerveny-caj/
Předchozí