90 dkg hl mouka, 10 dkg žitná mouka (poměr jednotlivých mouk můžeš i měnit, jen té hladké by mělo být vždycky více), 5 dkg droždí, 150 ml teplé vody, 1 kostka cukru, 1 pivo, 3 lžičky soli, kmín (můžeš přidat i různá semínka
), voda na potření
V mouce smíchám droždí s cukrem a teplou vodou a nechám vzejít kvásek. Pak ohřeju pivo na teplotu, abys tam dala v pohodě prs a nespálila se, raději méně než více ať nezničíš kvasinky. Vliješ k moukám a vypracuješ těsto. Já to pak upravím přímo v pekáči vyloženém pečícím papírem a nechám vykynout. Když to vykyne musíš propíchat do těsta vidličkou dírky, potřít trochou vody a dát péct, nejdříve na 15 min na 200 pak 45 min na 180. Po upečení taky potřít trochou vody. Je dobrý, pekla jsem ho několikrát, akorát nevím jakou má trvanlivost, u nás vždycky hned zmizel