Přidat odpověď
To záleží především na Tvém stylu vaření.
Před čtyřmi lety jsme si pořizovali novou kuchyň a volili i typ varné desky (plyn tu bohužel není). A po delším rozhodování jsme indukci jednoznačně zavrhli, máme klasickou sklokeramiku, dvě plotýnky mají i přídatný rychlopříhřev, takže se zahřejí rychleji než u klasické sklokeramiky, byť samozřejmě rychlost plynu ani indukce to není.
Důvody, které nás vedly k zavržení indukce:
vyzkoušela jsem si vaření na indukci a zjistila, že mému vařicímu stylu to nevyhovuje – velmi často vařím zvolna – vývar, omáčky, dušené maso … nechávám spíš pomalu táhnout dlouhou dobu při nižší teplotě. To na indukci nejde – nemá žádnou regulaci výkonu. Rádobystupně odpovídají pouze tomu, že se magnetron zapíná v kratších či delších intervalech. Takže na nižší stupeň to akorát zakypí nikoli po např. sekundě, ale po třech sekundách. Mezitím stojí hrnec na studené plotýnce (samozřejmě plotýnka se po delší době vaření od dna hrnce poněkud ohřeje, takže úplně studená není)
Vařím hodně v simaxovém nádobí. Jednak se mi líbí, jak můžu na jídlo koukat :) Ale hlavně preferuju skleněné nádobí -
z důvodů zdravotních – sklo je opravdu maximálně inertní materiál (z těch, co se dají použít na vaření, pochopitelně). Oproti nerezoceli, z níž se (byť v malých množstvích) příslušná příměs (chrom, molybden, nikl) uvolňuje, hlavně při vaření kyselých potravin (které rozpustí oxidovou vrstvičku na povrchu). Oproti teflonu, který je inertní pouze do teplot kolem 250 st., pak už se z něj uvolňují silně toxické látky. Oproti hliníku, který po zbavení povrchové oxidové vrstvičky třeba mechanicky zamícháním mírně přechází do jídla a je zvažovaný třeba v souvislosti s Alzheimerovou chorobou.
- nelíbí se mi samotný princip indukce. Je to vpodstatě mikrovlnka bez dvířek, že. Sice vlnová délka mikrovln je poněkud jiná než v mikrovlnné troubě či v radarech, ale… fakt zrovna tahle vlnová délka spolehlivě nedělá poškození oka jako ty radarové? Já nevím, nečetla jsem, že by měla, ale taky jsem nečetla, že by stoprocentně neměla.
Cena indukce se nám sice nelíbila, ale rozhodně to nebyl pro nás zásadní důvod si ji nepořídit. Cena naší sklokeramické desky byla ostatně nakonec vyšší než cena levných indukcí.
Předchozí