Já dám recept na Podvodnice, ty myslím nejsou tak všeobecně známé (tedy aspoň já je neznala
).
Podvodnice (tak 4 plechy)
1 lžíce vlažného mléka
40g droždí
1 lžička cukru
400g hladké mouky
250g změklého másla
100g mletých oříšků
moučkový cukr na obalování
Smíchejte mléko, droždí, cukr a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte tužší těsto. Na válu vytvarujte kouli, položte do hlubší mísy a zalijte studenou vodou, aby byla zcela potopená. Nechte přes noc kynout v lednici (příp. 2 hodiny při pokojové teplotě). Vykynuté těsto vyndejte z vody a na pomoučeném válu rozválejte na plát o síle asi 5mm. Vykrajujte hvězdičky (nebo jiné tvary) a pečte 10-15 min na 180 stupňů. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru.
Nechte rozležet a o Vánocích si pochutnejte