Přidat odpověď
GD - já mám syna s receptivní vývojovou dysfázií. Dgn. dostal ve 4,5 letech od dr. Krejčířové, rady jsme dostali spíš obecné. Na neurologii jsme vyšetření absolvovali ještě před tím - jak už tu bylo napsáno, klasika skákání po jedné noze, plazení jazyka, sahání prstem na nos atd. asi tak 1/2 hodiny, docela ho to i bavilo,protože jak nerozumí musel mu pan dr. všechno předvádět.
EEG máme také za sebou a ačkoliv je syn velmi aktivní a já se toho obávala, zvládl to naprosto v klidu.
Nejvíce mi se synkem pomohla naše klinická logopedka, u jiných vyšetření jsem moc užitečných rad nedostala. Ještě nám hodně pomohl pobyt na foniatrické klinice v Praze, ale spíš až ten druhý. Tak jsem dostala hodně užitečných informací.Dobré je také centrum alternativní komunikace,které se nyní hodně specializuje na poruchy řeči .... bohužel je to opět v praze.
Co se týká nácviku výslovnosti ( také jsme měli obrovský problém s výslovností L) koukni na naše stránky www.maccizpopovic.estranky.cz tam je celá ta anabáze, s celkem úspěšným koncem, popsaná.
Jinak na cvičení ( k výslovnosti) Matějovi hodně pomohla cvičení z Šimonových listů na procvičení orofaciální oblasti, i ho to dost bavilo a výslovnost se skutečně viditelně (slyšitelně) zlepšila.
Co se týká grafomotoriky a obecně motoriky, tam Matěj problémy moc nemá, takže tady neporadím. On byl sice nedonošený ,ale od začátku jsme cvičili Vojtovku
Předchozí