| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Mám zkušenost, že aby člověk něco bral vážně a přijal za své, musí si na to přijít sám - i když k tomu někdy potřebuje vedení, třeba psychologa, je potřeba, aby to bylo jeho vlastní poznání, ke kterému se s tou pomocí dobere. Když ti někdo řekne, je to tak a tak a tak, tak ti to buď ladí s tvým vědomým názorem, a pak jsi spokojen, že to potvrdil, nebo to odporuje, a pak jsi rozhozen a nastupují obranné mechanismy. Ovšem pokud se někdo chce zbavit psychických problémů, musí jít hlouběji než po povrchu vědomých přání a názorů (např. stavění domu). Musí jít pod povrch a zjistit skutečné motivy, skutečná přání (podvědomá) a skutečné strachy. K tomu by měl být psycholog vybaven, aby člověku pomohl, aby v sobě tohle všechno pod jeho vedením našel sám. Protože když to v sobě najde sám, nenechá se už svést z cesty, pro kterou se na základě toho rozhodne, a také si je jistý, že dělá skutečně to co chce a co je mu ku prospěchu. Když mu psycholog nadiktuje, co podle něj řešení je a co není, ten člověk to nemůže přijmout skutečně za své - ať už se podle rad zařídí nebo ne, pokud si je nezvnitřní, nebude nakonec spokojený.

K Cimbur: "Ale brečet před cizí osobou už musí mít silný důvod - pokud pláču kvůli podobným věcem jako je plánovaná stavba domu, pak (momentálně) přecitlivělá jsem."

Tak já si myslím, že právě proto, že se tady ve skutečnosti nejedná o plánovanou stavbu domu, ale o to, co pro zakladatelku představuje (a co zatím ani ona sama neví, co to je), protože se tady jedná o naprosto zásadní bolest, které se ta psycholožka dotkla - proto zakladatelka zcela přirozeně propukla v pláč. A on by ten pláč mohl být očistný, kdyby v tu chvíli paní psycholožka začala se zakladatelkou hledat jeho kořeny. Tu příležitost promarnila.

Na mě to dělá dojem, že zakladatelka před něčím v sobě utíká. Nejprve sem do bytu, teď zase z bytu do domku. (Samozřejmě že nedostatek soukromí v prvním případě a hluk ve druhém by mohly být samy o sobě zdravé důvody ke změně, ale podle toho, co zakladatelka píše, těch důvodů bylo a je víc a její psychický stav se nezdá být moc v pohodě.) Když najde, před čím utíká, bude moci v tom případném domku konečně v klidu zakotvit a žít už spokojeně. Když tu příčinu nevyřeší a jen si postaví dům, zase přijde nespokojenost - tedy tak to na mě působí.

Hledala bych jinou psycholožku nebo terapeuta.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.