| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Trnkové víno

1,5 l trnek, 1 kg cukru, 2 l vody, šťáva z jednoho citronu

Očištěné trnky propícháme špejlí a přes cedník prolijeme horkou vodou. Dáme do pětilitrové láhve, přidáme vodu svařenou s cukrem a citrónovou šťávu. Necháme kvasit v teplejší místnosti, potom stočíme a uložíme ve sklepě.

Nasla jsem, ze ve Francii se nakladaji jako olivy, ale nemuzu dohledat postup.

A tady neco co nasel google:
Na trnky nedam dopustit, stara mama ich susila a robila z nich caj (odvar), obsahuje vela vitaminov, je proti hnacke a dobre aj chuti.
Tak som vytiahla stary casopis, kde sa o trnkach pise - je to Dorka 9/99, tak aj pre vas citujem:

ŠŤAVA:
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco.
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.

TRNKOVY KOMPOT:
500 g zdravych trniek
500 g cukru
1/2 litra vody
kusok skorice, par klincekov
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.

TRNKY S CUKROM:
1 kg trniek
500 g cukru
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove)
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.

A teraz moj oblubeny (a zatial jediny vyskusany recept)
TRNKOVY LIKER:
1 kg ocistenych a umytych trniek
skorica, klinceky (podla chuti)
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha
1 liter vodky alebo razovice
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme.
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. A ja dodavam, ze aj super chut a caro nezvycajneho...
Este upozornenie na zaver - flaky z trnkovej stavy sa nedaju vyprat...

BTW Tiez zijem v tom, ze trnky sa oberaju az po prvom mraziku...


Ja osobne z trnek delam stavu.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.