Přidat odpověď
Lékař našel matku a miminko v tratolišti krve. OK. Obával se velké krevní ztráty. OK. Proto chtěl převézt DÍTĚ do nemocnice. Aha? Copak to DÍTĚ mělo na sobě nějaké krvácející poranění? Mělo přestřiženou a špatně podvázanou pupeční šňůru, aby se mohl domnívat, že dítě krvácí z ní? Když jsem rodila druhé dítě, v nemocnici čekali, až pupeční šňůra dotepe, teprve pak jí přestřihli. To se stalo i tady, pupeční šňůra byla přestřižná až po dotepání, teda když v ní už neproudila krev.
Jinak našla jsem rozhovor s porodníkem Michelem Odentem a ten k pupečníku říká tohle:
V českých porodnicích stále přetrvává obava z dotepání pupeční šňůry. Kdy je vhodné pupečník přerušit?
Přerušení pupečníku není z fyziologického hlediska nezbytné. Když se nechá dotepat, postupně zaschne a sám upadne. V pupečníku jsou dvě malé tepny vedoucí ze srdce dítěte do placenty. Jejich průměr se po narození dítěte velice rychle zmenšuje, nehrozí tedy, že by dítě ztratilo krev. Z placenty k dítěti naopak vede žíla, jejíž průměr se nezmenšuje rychle. Při děložních stazích ve třetí době porodní přichází dítěti další krev z placenty. Do tohoto fyziologického procesu není vhodné zasahovat. Když přetneme pupečník, který nedotepal, ochudíme dítě o 30 - 50 ml krve. To může mít znatelné následky, pokud jde o jeho hladinu železa, i dlouho po porodu. V roce dítěte má hladina železa silnou korelaci s přerušením pupečníku. Krev z pupečníku je nesmírně bohatá svým obsahem, dítě o ní nemá být ochuzeno. Přetínat pupečník před porozením placenty je vyrušováním matky, která se tou dobou má soustředit na dítě. Narušilo by to u ní vylučování oxytocinu. Je tedy mnoho důvodů proč pupečník nepřetínat dřív, než se porodí placenta. Já u porodů doma čekám vždy. V porodnici záleželo na osobnosti porodní asistentky. Některá měla neodolatelné puzení pupečník přetnout před porodem placenty, jiná na placentu čekala. Nikdy se ale nepřetínal před skutečným dotepáním.
http://www.porody.net/cms/index.php?option=content&pcontent=1&task=view&id=38&Itemid=63
Předchozí