Vážení, mám dotaz technického rázu:
Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi indukční deskou, na níž jsou nakreslené „plotýnky“, tj. různě velké, zpravidla kulaté varné zóny, a varnou deskou, která má pouze vyznačené křížky nebo body, přičemž při vaření stačí hrncem přikrýt křížek a jinak se hrnce můžou uspořádat jakkoli, tj. člověk není omezen velikostí varných zón, může využívat různé oválné pekáče atd. (aspoň to píšou v popisu, třeba
tady).
Architekt mi tvrdí, že je jedna deska jako druhá, že ty plotýnky se tam kreslí, protože jsou lidi na ně zvyklí a desku s křížkama by si jich většina nekoupila. Přitom je to prý v zásadě prašť jak uhoď, protože teplo se indukuje z cívek, které jsou pod tou deskou rozmístěné plus mínus stejně, ať je na ní nakresleno, co chce.
Mně se to moc nezdá, páč proč by výrobce kreslil na desku pidi „plotýnky“ o průměru 14 cm, kdyby tam šel dát velký hrnec? Na druhou stranu, třeba ten prostor kolem „křížků“ je technicky uspořádanej stejně a počítá se s tím, že zbytek nádoby se zahřeje tak, že teplo rozvede až dno hrnce, nikoli že se bude indukovat pod celou plochou nádoby.
Netušíte někdo? FAKT by mě to zajímalo… Díky