Přidat odpověď
Damy, tady mate ten recept. teda mam dva, hazim ten jednodussi, rychlejsi a kratsi (ten, co bubla dole ve flaskach):
3 lzicky suseneho pekarskeho drozdi
60 g oloupaného a drceného zazvoru
290 g praskoveho cukru
stava z 1 citronu
kolecka citronu
Smicha se 25cl vlazne vody, drozdi, zazvor a 55 g cukru (pisu poctive dle receptu, ale mrskam to od oka). Michat, dokud se cukr nerozpusti. Cca 15 minut nechat odstat na teplem miste, dokud se nezacne tvorit na povrchu pena.
Za staleho michani se dosype zbytek cukru a dolije citronova stava. Pak se nalije do lahvi a dolije vodou (tady jsem improvizovala, protoze basnik nevyjasnil, kolik vody ci lahvi ma na mysli – vzala jsem dve litrovky, rozdelila to napul a dolila vodou). Nahore je treba nechat par cm volneho mista, aby byla sance zachranit obsah, az se zacnou dit veci.
Asi po 3 hodinach jsem upustila vzduch v jedne lahvi, druha si rekla za dalsi 2 hodiny sama. Po celkem 5 hodinach mi dosla trpelivost s jednou lahvi, nechala jsem ji, aby vyhodila zazvor usazeny nahore, odplynovala jsem ji (kucharka pravi "otevrit lahev a dat do lednice", ja jsem ji tedy zase zavrela) a vrazila do lednice.
Druhou nechavam jeste pracovat.
Uz ted je to dobry, ale bude se to muset redit vodou nebo sodovkou, je to moc silna chut.
Předchozí