Jsme na tom podobně. Při tříleté prohlídce se pediatričce nezdála mluva naší nejmenší a na zkoušce sluchu moc nespolupracovala - i když spousta dětí jejího věku nespolupracuje vůbec. Nedalo jí to a poslala nás na ORL a logopedii.
Logopedka vyslovila podezření na zvětšenou nosní mandli a převodní poruchu sluchu, což se ještě téhož dne odpoledne na ORL potvrdilo - nosní mandle zvětšená na III+. Sluchové zkoušky stály fakt za prd - do té doby jsem si jen myslela, že drahuška má jen "selektivní hluchotu" typu slyším jen, to co se mi hodí. A ono ne... Takže má potvrzeno od lékaře, že mě poslouchat nemusí...
Navíc ještě mi říkal: "Vy máte tak hrozně příjemný hlas, ale zrovna Vás moc neslyší. Kdybyste na ni ječela, slyšela by Vás mnohem líp."
Nejsem příznivcem takovýchle zákroků, ale fakt jsem rychle obrátila - maličká má velké problémy s vyslovováním (naštěstí mluví hodně a ráda - což taky konstatoval doktor na ORL). Navíc je ve věku, kdy se rozvíjí strašně rychle a dobrý sluch k tomu potřebuje.
Hodně nám pomáhá i cvičení na ORL - začala krásně skládat velmi složité věty a vůbec se skvěle vyjadřovat. Akorát ty její patlavé hlásky se začneme postupně učit až po zákroku - stejně teď všechny sykavky slyší jako "T".
Rýmy teď má skoro pořád, dýchá nosem, v noci nechrápe, ale spím u ní, protože někdy žel přestane dýchat
Což je asi nejpádnější argument. Na operaci jdeme za měsíc, obvolala jsem celý severočeský kraj, u nás bycho šly až koncem podzimu.