Přidat odpověď
Už víceméně vím, ale stejně by mě zajímal váš názor.
Mám děti s člověkem, z něhož se postupem času vyklubal manipulátor a evidentně patologická osobnost. Je velmi pomstychtivý, dokázal napnout všechny síly, aby mi co nejvíc ublížil.
Od počátku druhého těhotenství mi nikdy s ničím nepomohl, nepřispěl. Vše, co jsem od něj kdy "dostala" bylo proplacení těch slavných 60 Kč poplatků, když jsem byla v porodnici. Ani po porodu mi nikdy nic nekoupil, nezaplatil, veřejně oznamoval, že ke mě žádné povinnosti necítí a nic platit nebude. Až po cca 2 letech začal platit alespoň na děti, ale pak se ukázalo, že to bylo ze strachu, abych neudala jeho černé podnikání.
Vždy jsem ho pouštěla k sobě domů, aby mohl být s dětmi a choval se, jako by mu vše patřilo. Měla jsem radost, že aspoň s dětmi má dobrý vztah, dělala jsem to pro ně.
Když jsem mu řekla, že musí začít platit na děti, strašně se urazil, založil si OSVČ a po 2 měsících požádal u soudu o velmi široký styk s dětmi (v podstatě obden) a minimální platbu alimentů. Přiznal příjem 12,5tis Kč (má cca 50tis). Po celou dobu soudu mě velmi inteligentně napadal, neuvěřitelně lhal, dokonce si vodil rodinu a kamarády, kteří lhali v jeho prospěch, jen aby nemusel platit.
Soud se táhl 3/4 roku, s pomocí kamarádek, které mi vyhledaly spoustu informací, jsem byla schopna prokázat, že ohledně výše příjmů určitě lže, ale soudkyně mu vypočetla výživné "jen" z 30tis.
Teď zvažuji, jestli požádat soud o výživné na sebe. Právnička mi radí, chtít 1tis Kč po dobu 2 let, tj. 24tis., říká, že nejspíš dostanu 12 tis, protože jeho příjmy nejsou prokazatelné (pro tento účel se nedopočítávají).
Kamarádka, která otce mých dětí velmi dobře zná, mě varuje, že je všeho schopný, může například podávat různá trestní oznámení, a kromě jiného se bojí, aby děti nezavlekl do ciziny (jeho sestra už něco podobného udělala). V tuto chvíli mě například už několikrát pomlouval v TV (blbost, ale i to mu za to stojí). To vše pro to, aby mi nemusel zaplatit ani korunu.
Jsem na mateřské a kromě toho si přivydělávám, mateřská mi ovšem brzy končí a víc než půlúvazek ještě tak půl roku nezvládnu. 12-24tis je pro mě hodně peněz.
Co byste dělaly na mém místě? Šly byste do toho soudu? Nechaly byste se zastrašit? Nebo by vám ty nervy za tech 12-24tis nestály?
Předchozí