Uznávám, že článek byl napsaný jednostranně, ale ... ono když člověka látkové plínky chytnou, tak se z něj stane nadšenec a prostě chce světu ukázat jak to dělá on a jak je to pohodlné a klidné: Nikdo nenutil nikoho ten článek číst ... už z první věty je poznat, že je o látkových plenách a když mě tahle oblast nezajímá tak nečtu ne?
Jako poředhánět se a tleskat si za to, že igelitové jednorázovky pálím v peci je uchylné ... pro lepší hořlavost ještě přihazujete Petky? ... jako k tomu se nedá nic víc napsat.
Ať si každý balí zadek děcka do čeho chce ... kecy typu, že známá co látkuje má tak opruzené děcko že to člověk nikdy nividěl jsou taky mimo mísu. Téměř 99% maminek zná opruzení - někdy prostě je i když se plína (jak jednorázovka tak látkovka) přebaluje klidně co dvě hodiny nebo častěji. Některému miminku stačí růst zoubků a je červené, jiné to tak má po kakání nebo po průjmu, další třeba po lécích které musí brát nebo je to vinou citlivé kůže u atopiků atd. Děti bývají opruzené jak v látce tak v jednorázovce, nicméně opruzení jako takové se lépe v látce hojí díky prodyšnosti.
To, že je jednorázová plenka směs igelitu a chemie víme všichni, ne každý to řeší .. že je gel vevnitř je pravda, ale ne jednou se stane, že se plena tak "pošmudlá" až krystaly gelu lezou nahoru.
Nějaké skladování plen a z toho plíseň doma fakt neznám .. pleny se perou na 60 max. protože není potřeba víc - na 60 jsou veškeré brebery zneškodněny.
Látkovala jsem plně svého dnes už 4 letého syna a stejně tak látkuju své desetiměsíční trojčata. A není to jen kvůli peněz. Ušetřím hodně, to bezesporu .. ale je to především proto, že si opravdu myslím, že i mi samotné je lépe s bavlnou na zadku než s igelitem (a to aniž bych se do něj počůrala
a na látkové plínky jsem přišla právě kvůli neustálým zánětům po MS (díky vložkám). A to mám MS 5 dnů v měsíci - ne mít plínu 24 hodin denně třeba dva roky.
Nikomu svůj názor nenutím , nikdo stejně tak vás nenutil číst článek ... žádné látkařky nejsou banda zabedněných bab, co mají jen svůj názor - ony mají rády látku, vy jednorázovku - tím, že vy používáte jednorázovku maličko ubližujete i těm ostatním (tím, že ta plína bude někde stovky let ležet, nebo tím, že ji spálíte a dusíte tím ostatní ..)
Nějaké další řeči typu že látkovka se musí taky koupit - to ale ale tak se většinou za min. 50% ceny zase prodá .. že se musí prát - no to musí, ale jeden cyklus praní vyjde na cca 6korun a to je cena tak jednoho a půl přebalení do jednorázovky.
Osobně prostě neznám maminku, co by přebalovala své dítě v jednorázovce co 3 hodiny. Jistě takové maminky jsou .. a kdyby nebylo toho hnusného odpadu tak bych řekla, že je riziko nějaké "ublížení" ze jednorázovek malinké (kdyby bylo dítě opravdu max. co 3 hodiny přebalováno)
Takže za mne shrnuto, látkování je málo kdy jen o penězích - ač to z článku tak vyznělo. Většina maminek to dělá naprosto z jiného přesvědčení. Věřte, že ani u mě -resp. u mých trojčat, nebylo tohle rozhodnutí kvůli penězům.