Přidat odpověď
K založení téhle diskuse mě přiměl článek na Hlavní straně o p. Markovi, orgasmických porodech aj.
Uvědomila jsem si, že není zdaleka jediný.
Nedávno jsem viděla na HBO dokument Tantra, byla jsem skoro až v šoku. Přišlo mi, že z tantry byl vytvořen jakýsi patvar, přesně pro účely komerčních kursů - spíš to bylo o nahotě, různých emočních výlevech, které ale nebyly s účastníky dodatečně nijak fundovaně zpracovávány. Hlavně tedy - když jsem posuzovala, jaké typy lidí na to jezdí, bylo mi jich až líto. Třeba současné partnerky toho gurua, kdysi hodné holčičky rodičů, kariéristky, která na tantře "objevila" sama sebe a následně takto probuzená začala žít s guruem snad o dvě generace starším /vzhledově naprosto nic moc/ a plánovat s ním rodinu. Chudák holka, vyhublá, evidentně už od mala neurotický...
A pak jsem si ještě vzpomněla na Kavárnu Barandov, kde Svobodová coby moderátorka zpovídala kartářku Kludskou a "čarodějku" Košanovou. Položila jim otázku:
"Kde je podle vás hranice mezi nezištnou pomocí a rychlým ziskem".
Tak nějak se mi to při článku o p. Markovi spojilo. Absolutně neodsuzuju jakoukoliv alternativu, jen si myslím, že dneska je strašně těžké rozlišit, kdo má skutečně po duchovní stránce co dát a pro koho je to jen byznys.
Takže otvírám tuhle diskusi o duchovnu a "instantním duchovnu".
Co si o tom myslíte? Našli jste se v něčem z moderních nebo tradičních směrů? Nebo a priori zavrhujete podobné trendy jako takové?
Předchozí