Přidat odpověď
Dobrý den,
mám asi trošku "hloupou" otázku, ale - jak poznám, zda dvouleté /dosud minimální mluvící - až na pár slůvek/ dítě rozumí /jinými slovy: jakému typu pokynů by mělo rozumět?/.
Naše cácorka zatím totiž nemluví /začínám si už dělat starosti, napadá mne ledacos/ - už i pročítám různé diskuze /mj. o autismu, x věcí mi na malou i bohužel sedí, i když - myslím si, že některé věci sedí na většinu dvouleťáků, no nevím..../.
Holčička ukazuje ukazováčkem, když nereaguji, tak mne např. zatahá za oblečení, aby upoutala pozornost, v knize ukáže na co se jí zeptám, ukáže na sobě např. části těla, když ji např. požádám, aby donesla hrneček s pitím z kuchyně, tak ho donese, když mi na ulici utíká /je jak z divokých vajec/, tak většinou (vždy ale taky ne) na zavolání "stůj" poslechne... na svoje jméno reaguje jen někdy (když je do něčeho opravdu hodně zabraná, tak ji musím oslovit víckrát).
Nevím, zda si mám dělat starosti /bohužel jsem se nedávno dozvěděla, že manželovo strýc byl autista, s tchýní není řeč, donedávna nám to s manželem tajila - strýc zemřel v dětském věku - s autismem úmrtí nesouviselo/, netuším nakolik je riziko, že by se mohlo jednat o dědičný problém...
Moc všem vzdělanějším děkuji za příspěvky, zatím hledám informace a modlím se, aby u nás bylo vše OK.
Předchozí