Přidat odpověď
"Chodiči do ŘKC...jako jakýsi kolorit nedělní návštěva v kostele...celý týden dělali věci, které se neslučují s životem křesťana, k kostele dojde "k nápravě", vylezou z kostela a už sedí v hospodě, již pomluvy, kletí atd....to vidím u sousedů, u lidí z rodiny......
Mně spíš zaráží, proč obzvlášť na vsi se to bez nedělního koloritu neobejde, jsem si ale jistá, že ti lidé to mají jako zvyk, ale živá víra v tom není."
Tohle jsi napsala a tohle je zcela jasně vypovídající soud nad těmi, se kterými nesympatizuješ. Můžeš si to omlouvat horem dolem, můžeš si klidně myslet, že je to pouhé pozorování, ale právě tento vyřčený (či vypsaný) soud toho konkrétního člověka očerňuje v očích dalších lidí a dělá z něj křiváka. Obzvláště katolíci jsou tací, protože oni většinou podle tvých slov chodí do kostela ze zvyku, jak jsi si jistá (ačkoliv houby víš, co se odehrává v jejich srdcích a k čemu je Bůh právě tohle cestou zaslepenosti vede), přesně víš lépe než oni, jakou mají víru v Boha. No jestli si myslíš, že tímto krásníš, pak si kup lepší zrcadlo. Tomuhle tedy rozhodně neříkám správný pohled, pouhé pozorování, ani jakkoliv jinak sladce to chceš nazvat. Mám li být upřímná, říkám tomu nactiutrhačství a tvojí zaslepenosti pýcha. Ale jestli v tom chceš setrvat, je to tvá věc, mě nepřísluší tě soudit, protože nevím, jak hodně si musíš natlouct čumák, abys pochopila, kde děláš chybu.
Předchozí