Přidat odpověď
Znám, ale ještě jsem nezkoušela:
Křehulky (rakvičky)
4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Hmota je hustá, do formiček dáváme lžičkou! Formičky vymažeme tukem nebo olejem a nandáme do nich těsto - dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme. Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme tak na 150 °C , pak stáhneme tak na 70-50°C, pak vyzkoušíme jednu a když jde vyklepnout, vytáhneme celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků.
POZOR NA SPRÁVNÉ PEČENÍ!
Nebo jiné křehulky: 300g moučk.cukru,5 žloutků + 1 celé vejce, 1 polévk.lžíce hrubé mouky - utřeme cukr,žloutky,vejce do husté pěny,zašleháme hr.mouku,dávám do vymazaných formiček a ještě vysypávám hr.moukou do 2/3,zpočátku pečeme v teplé troubě /2 - 3 min./ pak zmírníme nebo vypneme.
Pro ty kdo se bojí těch tvarů- plkněte malou lžičkou na pečící papír, trochu se roztečou, jsou to takové penízky žluté a hladké, jdou sloupnout krásně.
Děláme horkovzduch asi 20 min, ale na 100, aby se rychle nenafoukly a nepraskly a byly i uvnitř.
Předchozí