My absolvovali se synem ve dvou letech vyšetření sluchu ORL s výsledkem, že slyší. Ve třech letech jsem z foniatrie poprvé odcházela s výsledkem, že neslyší na jedno ucho skoro vůbec na druhé špatně. NIcméně podruhé tam byla jiná lékařka a jiné chování a výsledek - sluch perfektní. Ve třech a čtvrt jsme byli poprvé na logopedii, u klinické logopedky. Prý má zřejmě blok. Teď po půl roce mi to potvrdila a prý žádnou jinou poruchu nemá. Je orientovaný, reaguje na všechno, a když tam nejsem, tak s ní komunikuje. Syn komunikuje jen s někým, vůbec nevím podle čeho si vybírá. Říká zatím jen dvouslabičná slova, která skoro všechny řekne perfektně. Prý bude mluvit až to bude umět dobře :-(. Já dosud o nějakém bloku ani neslyšela, všude tady čtu jen o dysfázii apod.
Já bych zašla za tou klinickou logopedkou. Pokud slyší, foniatrii bych vynechala, vyšetření bylo úplně stejné jako na ORL. Logopedka pozná i případnou vadu. Pokud jsou mu tři, něco řekne, i když špatně, tak bych z toho nevyvozovala nějaké příliš velké závěry. Ale od té doby co jsem všechny poučila, že s ním mají normálně komunikovat, nikdo po něm nechce, aby mluvil, tak je to o 500% lepší. Semtam zkusí i něco říct, i když špatně, takže ho pochválím
.
Když jsem logopedce říkala, že jsem s ním mluvila daleko víc než s dcerou (ta mluvila hrozně brzo a hodně), tak říkala, že to nemá na vývoj řeči skoro žádný vliv, že se tím nemám vůbec zabývat. Prý se nemá hlavně dělat problém z něčeho, kde problém ještě není. Takže se uklidni
a nech si vystavit žádanku na logopedii. Platí se tam jen jednou za čtvrt roku 30,-- Kč, když máš žádanku
.
S mandlí neporadím. Dceři to vytržení pomohlo jen na půl roku, pak jí narostla opět.