Jeste jsem nasla, ze je dobre pri vareni pridat saturejku (jak uz nekdo psal), majoranku nebo morskou rasu. A treba naklicene lusteniny (cerstve do salatu) mi problemy nedelaji.
vice tady:
Jak snížit nadýmavost luštěnin Určitou nevýhodou konzumace luštěnin může být také nepříjemné nadýmání. To způsobují přítomné oligosacharidy, které naše tělo nedokáže zcela rozložit. V tlustém střevě se o oligosacharidy postarají bakterie, které je rozkládají pouze částečně a za vzniku velkého množství plynů. Proto je důležité luštěniny před vařením dostatečně dlouho namáčet (nejlépe přes noc), tímto způsobem se můžeme zbavit až 90% nestravitelných oligosacharidů. Pro vaření pak používáme novou vodu. Pro lepší stravitelnost se také doporučuje přidat během vaření kousek mořské řasy (např. kombu) nebo byliny jako saturejku či majoránku.
Dlouhá doba namáčení a vaření má i svůj další důvod - tzv. lektiny. Jedná se o specifické rostlinné bílkoviny obsažené také v některých luštěninách, které mohou být pro lidský organizmus toxické. Právě namáčením a následným vařením v nové čisté vodě lze odstranit jejich účinky. Luštěniny se proto nedoporučuje konzumovat v syrovém stavu. Ke snížení účinků lektinů dochází také při klíčení. Po 4-6 dnech je možné konzumovat výhonky i v syrovém stavu či jen lehce blanšírované.
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.