Přidat odpověď
Vadí a velice.
Naposledy mě vytočilo, když si přítel přinesl domů potravinový balíček, který dostal za odběr krve. To, co se tvářilo jako sýr, mělo podtitulek, tuším, "potravinářský výrobek z rostlinného oleje" nebo tak podobně. Ve složení figuroval ten olej na prvním místě - cca 25%. Udělalo se mi blivno. Za půl litru vydané krve bych čekala kus sýra, ne tohoto pseudohnusu. Navíc se to prostě nedalo jíst! (Schválně jsem to otevřela.) Byla to slaná hmota bez chuti, vytvarovaná do plátků, připomínajících sýr.
Další příklad - ochutnávka ovocných knedlíků jednoho českého výrobce. Pokud nese výrobek označení borůvkový knedlík, čekám v něm borůvky. Nikoli, jak se pak dočtu ve složení, 80% jablečné dřeně a 8% borůvek, zbytek zřejmě škrob. Pak je to "ovocný knedlík s jablečnou náplní s příměsí borůvek."
Ano, pokud si na tomto chce někdo pochutnávat, ať si pochutnává, ale jsem pro důrazně oddělování těchto výrobků od poctivých a označování regálů v supermarketech. Kdo chce sýr, jde k regálu "Sýry", kdo ne, jde k "Alternativám mléčných výrobků, Náhražkám mléka aj."
Předchozí