Při borelióze se dříve tradovalo, že se červená skvrna se světlým středem vytvoří vždy. Poté jsem se dozvěděla, že zhruba ve 30% se skvrna nevytvoří. Předloni pro změnu shodně dětská i dospělá praktická lékařka tvrdily, že se zjistilo, že skvrna se opravdu vytvoří vždy. Případy, kdy nemoc dospěla do 2.stádia a v prvním nebyly léčeny ATB byly prý ty, při kterých se skvrna vytvořila, ale lidé ji nepoznali nebo se prostě neléčili, protože kromě skvrny jim nic nebylo.
V každém případě nám bylo řečeno, že i kdyby ATB nasadila doktorka až za měsíc, poté, co vyjde pozitivně krevní test, není nic zanedbáno, mělo by to být včas.
Po pravdě řečeno, zajímalo by mě, co se tvrdí letos. Je-li tu nějaký lékař, prosím, ať to uvede.
Ještě ke skvrně - viděla jsem ji na členech rodiny už bohužel 3x - je opravdu uprostřed světlá, postupně se zvětšuje až do velikosti dlaně, horká nebyla nikdy. Objevila se zhruba po 7-10 dnech.
Jestliže má dítě skvrnu uprostřed až fialovou a horkou, tipovala bych, že byl hmyz něčím infikovaný a zanítilo se mu to.